17. května 2016

Čtení pro děti v nemocnici


Nikdo zrovna asi nekřičí radostí, pokud musí nějaký čas strávit v nemocnici. A jedná-li se navíc o dítě školou povinné (a dokonce i nepovinné), je nasnadě, že se nabízí otázka, jak dětem pomoci překonat náročné chvíle. A v tu chvíli přišel ten nápad! Myšlenka realizovat aktivitu, která může zpestřit dětem a jejich rodičům pobyt v nemocnici, vznikla před nedávnem v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. A když se jedná o nápad pracovníků knihovny, je samozřejmé, že se jedná o aktivitu s knížkou. Vznikl tak projekt čtení pro děti v nemocnici, jenž rozšířil skupinu dalších projektů knihovny, kterými se knihovnice a knihovníci snaží dostat knihy pro veřejnost i na netradiční místa (jako je koupaliště či vlakové nádraží).

Po domluvě s nemocnicí a nutné přípravě těch, kteří se na čtení přihlásili, obsahující i nervózní otázky typu „Budou děti vůbec poslouchat, když si hrají jen počítačové hry?“ nebo „Děti přece nechtějí číst, nebude to fiasko?“, čtení začalo a po několika měsících fungování tohoto projektu již lze říci, že je úspěšný. Ano, čtení nezajímá všechny děti; ano, čtení pro neznámé obecenstvo může být téměř riskantní podnik; ano, čtení pro děti vyžaduje jistou míru empatie a zkušenosti; ano, čtení pro děti není jenom o přečtení několika vět z vybrané knížky (mimochodem, i ta musí být vybrána hodně pečlivě!), je to o navázání sice krátkého, ale přece jen kontaktu a navození příjemné atmosféry, etc., etc.

Čtení probíhá každých 14 dní a má pro předčítající výhody i nevýhody: děti se v nemocnici střídají, a tak lze vybírat pokaždé jinou knihu a jiné čtení, není ale možné číst na pokračování a není možné se těšit na malého kamaráda z minulého čtení. Do scénářů těchto setkání s dětmi v nemocnici se vejde nejen čtení, ale také krátké kvízy, soutěžičky nebo kreslení. Do projektu jsou nově zapojeni i dobrovolníci, s nimiž knihovna a nemocnice spolupracuje, a hasiči z Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Snad se tato nově vzniklá iniciativa stane dlouholetou tradicí.




Text: PhDr. Miroslav Bünter
Foto: Jan Černecký a Karel Pech

Žádné komentáře: